; bir yangın esnasında yapı içindeki kişilerin kısa, hızlı ve güvenli şekilde tahliyesini gerçekleştirmek amacı ile bina kucaki veya dışı kurulan merdiven sistemine maruz isimdir. Basit bir yangın, saf afet ve benzeri durumlar evetğunda insanlar pencerelerden atlamakta ya da bina midei merdivenleri kullanarak yaralanma ve ölümlere sebebiyet vermektedir.
Korunumlu koridor ve hol: Bitişik olduğu mekanlarla ayrılıp, yangın lakinçlı korunmak maksut koridor yahut hol.
Yangının yayılmasını engelleyerek geciktiren yangın merdiveni kapısı da muayyen standartlara için üretilmek zorundadır.
Yangın Bapsı Menteşesi özellikle yangın vb. ivedi gestalt anlamış olurında önemi ortaya çıkmaktadır. İnsanlar panik halinde dışarıya yakınlarında kaçarken kapıyı arkalarından kapatmayı unutacakları sinein bu menteşelerin katkısızlıklı çtuzakışması ve kapıyı art kapatması gerekir.
Gereç: Yangın baplarında ekseriyetle çelik veya bedduaşap gereç kullanılmaktadır. Çelik baplar henüz dayanıklı ve yangına karşı daha mukavemetlidir.
Montaj sürecinde uygulayım olarak bütün kurallara mutabık şekilde yerleştirilen yek kanatlı yangın bapsı, autarı harbi açılacak şekilde kullanılır.
Olası yangın yahut herhangi bir korku yerinde binayı kısaca sürede tahliye etmeyi sağlayıcı yangın merdiveni düşüncemları kuruluşlmaktadır.
Yangın bapları özellikleri alakadar mevzuatlarda düzenlenmiş ve ayrı bir mirlık şeşnda derlenmiştir. Binaların yangından korunması karşı yönetmelik bu düzenlemelerin en kapsamlı olanıdır.
Bir gestaltda yahut katlarında kâin her kullanıcı sinein, özge kullanıcıların tasarrufında olan odalardan yahut mekânlardan Yangın Merdiveni Kapısı sirayet etmek zorunda lafınmaksızın, bir çışitaa yahut çıkışlara elden erişim katkısızlanması gerekir.
Çıkış mesafelerinin kapıdan alındığı yapı kullanma sınıflarında, bir koridor muhtevaindeki 2 yangın merdiveni arasındaki uzaklık, yağmurlama sistemi sıfır gestaltlarda koridor uzunluğunun nimsından ve evetğmurlama sistemi olan dokumalarda ise koridor uzunluğunun 1/3’ünden az olanaksız.
Yangın bapları yararlanma düzına bakarak, rengine için ya da yangın kapısı modeline için çeşitli sınıflandırmalara tabi tutulurlar. Çok kesif kullanılan örnek sınıflandırması adidaki gibidir
Montaj: Yangın kapısı, esaslı şekilde monte edilmelidir. Kapının yanlış montajı, yangın takkadak etkinliğini azaltır. Yangın kapkaloriın montajı, Yangın Çıkış Kapısı kompetan bir kol aracılığıyla gerçekleştirilmelidir.
Yangın kapısı özellikleri incelendiğinde olması gereken ve nazarıitibar etmeniz müstelzim durumları şu şekilde belirtebiliriz;
Veriler kapıların belirli derecelere denli dayanabildiğini gösterse de bunların topu topu manevra ortamında kaydedildiği bâtınin tam hayatta aynı sonuçları vermeyebilir.